dimecres, 25 de novembre del 2009

Cloud Cult - Feel good ghosts (Tea-partying through tornadoes)

Molt probablement, allà per l'any 1994, Craig Minowa, gravaria a la seva casa de Minneapolis (Minnesota, EUA) cançons experimentals molt semblants a les que Carlos ens ha proposat abans. No obstant, la seva vida va donar un gir quan al 1995 va decidir formar amb altres amics músics el que avui coneixem com Cloud Cult. Si una cosa ha caracteritzat la productiva carrera d'aquest grup és la negativa a abandonar la música experimental, i sobre tot, la defensa del planeta com a ideal principal. I així es com Craig Minowa va fundar Earthology Records, una discogràfica per poder editar els seus propis LP's causant el menor impacte possible al medi ambient. Tots els cd's de Cloud Cult estan fets només amb materials reciclats i el grup va de gira amb una furgoneta que fa servir biodièsel. Aquesta preocupació però, no treu que el grup estigui format per grans músics, que es mouen com peixos en l'aigua per diversos estils musicals com el pop, l'indie, la música electrònica, el folk, el rock alternatiu, i fins i tot, recordant les fortes arrels que encara uneixen les terres de Minnesota amb els indis, cançons que recorden dances tribals dels indígenes nord-americans. Al 2008, van publicar el que era el 8é àlbum de la seva carrera amb el nom de Feel good ghosts (Tea-partying through tornadoes).



Arribar al 8é àlbum i no estar ja cansat de la música, acomodar-te en tot el que has fet i seguir treballant de valent com si encara hagueres de demostrar dia a dia que ets un músic de cap a peus és una actitud que mereix un premi. I aquesta és l'actitud que han tingut Cloud Cult al disc del que parlem.

Obrir un LP és una tasca difícil, la cançó inicial és moltes vegades la primera impressió que la gent es portará del disc. Cap problema. Ja de primeres ens regalen un tema com No one said it would be easy. La lletra ja ens introdueix a l'ideal del grup "Ets un simple ésser humà i quan tot es derrumbe, entendràs el teu signifcat, ningú va dir que fos fàcil" Però tot això acompanyat per un marcat ritme de bateria, i el més important, diverses melodies de sintetizadors que es van afegint, superposant i creixent a mesura que avança la cançó. L'objectiu d'atreure a les oïdes més exigents a l'audició de la resta del disc està aconseguit.

No one said it would be easy



El segon tall del disc és completament diferent. Amb Everybody here is a cloud s'atreveixen a mesclar guitarres i fins i tot sorolls de capsetes de música amb ritmes indígenes que recorden a les famoses dances tribals de la pluja que veiem de vegades a les pel·lícules. Malgrat tot, el més destacat d'aquest tema per mi és la perfecció amb la qual s'han incorporat cors de veus a tot arreu, dotant de color una cançó de primeres simplona, i convertint-la en una veritable meravella.

Everybody here is a cloud



Si bé algú els podria taxar de vells antiquats per intentar seguir ritmes indígenes. Minowa i companyia ens segueixen sorprenent amb una incursió al cor de la més pura música electrònica del segle XXI. Després d'una breu introducció de piano Hurrican and fire survival guide es converteix en un tema primer senzillament ballable al qual es van incorporant progressivament noves melodies interpretades per instruments diferents, primer una guitarra, després un parell de guitarres distorsionades, veus i finalment, un sintetitzador.

Hurrican and fire survival guide



Si obrir un àlbum és complicat, tancar-lo no ho és menys. Per al seu darrer àlbum, Cloud Cult van escollir aquest Love you all, un tema que serveix per dir adéu tant amb la lletra com amb la música. Amb la lletra pel missatge clar que repeteix durant tota la cançò que bé podrien ser les últimes paraules d'algú que està a punt de morir "Estime a la meva mare, estime al meu pare, quan arribe la meva hora, necessitaré que sapigueu que us estime a tots" I amb la música pel clar crescendo de la cançò. De una simple guitarra amb una veu passada per un vocoder a un final amb un acompanyament de cordes, campanes, cors, veus duplicades, instruments de vent... Una veritable joia que arriba fins i tot a posar els péls de punta

Love you all


Si voleu saber més
Myspace

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada